De omgeving

84110 Villedieu

Villedieu is gelegen in de Provence, in het departement Vaucluse, langs de "Route Touristique des Côtes du Rhône", op 30 km ten noord-oosten van Orange, en 7 km ten noorden van Vaison La Romaine.

Het ligt op 280 m hoogte en heeft een oppervlakte van 1138 Ha waarvan er 608 wijngaard zijn.

Er wonen 512 mensen, Villedéeens genoemd. 

Volgens velen is het dorpspleintje van Villedieu een van de aantrekkelijkste  plekjes op aarde.

Wie aan het einde van de avond terugloopt naar La Petite Provence , gelegen op driehonderd meter van dit oude en  sfeervolle plein, komt van het gezellige geroezemoes van het pleintje terecht in de magie van de Provençaalse sterrennacht. En wie ’s morgens gaat ontbijten op het terras of aan het zwembad, geniet van de lavendelgeuren en het heldere licht  over de pannendaken van Villedieu…het is allemaal typiquement provençal.

 

De Provence

 

Ook de Romeinen voelden zich er thuis. Ze hebben er theaters gebouwd die nu nog altijd voor het publiek geopend zijn.

De pausen hebben er hun paleis opgetrokken en wijngaarden aangeplant.

Enkele landheren hebben er kastelen neergezet die zij hebben verfraaid met terrassen en tuinen waar het heerlijk vertoeven is.

Onder de zon van de Provence hebben de boeren bronwater opgevangen om hun zomerfruit te telen. En in de koele schaduw van de kelders waken de wijnboeren over het rijpingsproces van de wijn.

Schrijvers vinden er inspirerende eenzaamheid; acteurs, zangers en dansers ontmoeten er een daverend applaus van een enthousiast publiek.

 

Men zegt dat de Vaucluse "gesloten dal" betekent, maar gesloten voor wie? De Vaucluse staat wijd open voor liefhebbers van de Provençaalse natuur, van zon, van krekels, van overblijfselen uit een ver verleden, van lekker eten, van levenskunst en van "la dolce vita".

 

In de Provence zijn er zeer veel mogelijkheden om uitstappen te doen: Vaison la Romaine, Orange, Avignon, Nîmes, Pond du Gard, Nyons, Gordes, Isle sur la Sorgue, Fontaine de Vaucluse, Georges de la Nesque, de gieren van Remuzat, enz, enz, en .... De Mont Ventoux is vlakbij.